March 31, 2012

The web-page has been down for a long period. We're working on the update intensive now!

Be patient. A lot of News is coming!SVENSKA RESCENSIONER – SWEDISH REVIEWS  - ”LADY MACBETH FRÅN MZENSK”    - translation come soon. Se den fina kritiken från DN längre ner.

BORÅS TIDNING – 6 februari 2012

Opera som slår ut det mesta

Under foto: Operan Lady Macbeth från Mensk handlar om en kärlekstörstande och lidande kvinna. Resultatet bliver en helhetsupplevelse  av sällan skådat slag.

Bland sångarna utmärker sig Gitta-Maria Sjöberg i huvudrollen som hon genomför med imponerande styrka samtidigt som de djupare klangerna i hennes röst genomlyser rollfigurens hela tragik.

Det blir en helhetsupplevelse av sällan skådat slag där man ena stunden drabbas av det uttrycksfullt komplexa i musiken, för att strax bli imponerad av scenbilder i rörelse eller med annat raffinemang utöver det vanliga.
   Göteborgsoperan med det aktuella teamet har lyckats göra en föreställning som överträffar det mesta som tidigare skådats på denna scen.

Helen Axelsson


HALLANDSPOSTEN – 10 februari 2012

Stark insats av Gitta-Maria Sjöberg

Nyrikedom i dagens Ryssland
Göteborgsoperan gör ”Lady Macbeth från Mzensk” i nutid

Köpenhamnsbaserade Gitta-Maria Sjöberg hörs alltför sällan på denna sida om sundet och hennes gästspel är därför särskilt välkommet. Hon framställer Katerina Ismajlova som en tämligen vulgär kvinna med hög bimbofaktor där nyrikedomens smaklöshet poängteras, något som lyfts fram redan i inledningsscenen där hon sitter i köket iklädd en dyr päls.

Sin insats gör hon med skärpa och har till sitt förfogande en flexibel lyrisk-dramatisk sopran.

Sven AnderssonSR Radio Sjuhärad  - 8 februari 2012

Som Katerina upplever vi sopranen från Trollhättan med sin bas på operan i Köpenhamn Gitta-Maria Sjöberg. Hon står för en helgjuten tolkning av denna så komplicerade roll. Hennes röst sitter perfekt i alla nyanser och jag kan bara beundra hennes kunnande. Jag önskar och hoppas att det bliver fler roller för henne i Göteborg.

--Jag kan bara gratulera Göteborgsoperan till en magnifik uppsättning. Storslaget är i underkant!

Thorvald Pellby Petterson
Radio Sjuhärad


BOHUSLÄNNINGEN – 5 februari 2012

Under foto: I en reklamdröm -  eller mardröm – av rosor och de senaste inneprylarna växer den känslomässiga frustrationen till en katastrof, Gitta-Maria Sjöbergs Katerina går mot obönhörlig katastrof.

Genialiskt genomförd Lady Macbeth

Låt mig säga det först som sist:  Det är en helt fantastisk iscensättning. Vid datorn några timmar efter ridåfall är jag fortfarande skakad.

Gitta-Maria Sjöberg – från Sjuntorp och för första gången gäst på operan i Göteborg - ger i tuff elegans och kortklippt hår, med sensuellt kråmande avlöst av närmast manhaftiga rörelser, frustrationen och längtan en särskild sprängkraft. Det är som om hon inte själv riktigt förstår vad som händer och vilka krafter som döljer sig i hennes längtan och sömnlöshet. Så bliver morden logiska och närmast oundvikliga. Det är just där det outhärdliga ligger.

Marita Adamsson


GT/ Expressen - 5 februari 2012

Under foto: Ladyn. Gitta-Maria Sjöberg i titelrollen som Katerina Ismailova i Lady Macbeth från Mzensk.  Foto: MATS BÄCKER

Tomheten triumferar

I denna krets av hopplösa tomma män återfinns en lika tom Katerina Gitta-Maria Sjöberg som gör rollen för första gången men absout inte sista. Hon är en av våra finaste spinto-sopraner och den längtan hon uttrycker i sång är intressantare än det vi ser: att ha sex på den vita Volvon.

Gunilla BrodrejSR Kulturnytt 6 februari 2012

Grotesk och sorglig Sjostakovitj i Göteborg

Det finns inget moraliserande hos Sjostakovitj och Gitta-Maria Sjöberg som Katerina gör alla handlingar som en naturlig följd av de tidigare.
Sjöbergs röst kan ibland tunnas av, men uttrycksfullheten är altid oerhört stor kärnfull .

Per Feltzin

Tidningen Kulturen – 8 februari 2012Lady Macbeth från Göteborg – Sjostakovitj på Göteborgsoperan

Gitta-Maria Sjöberg uttrycker och gestaltar på ett innerligt sätt ledan och kärlekstörsten hos huvudpersonen, särskilt i de högre registren Pär Lindskog kåte dräng har även röstmässigt de rätta kvaliteterna. Hans tenor matchar fullt ut Gitta-Maria Sjöbergs sopran.

Ulf StenbergAftonbladet – 8 februari 2012

Så ryssligt bra

Under foto: Pär lindskog och Gitta-Maria Sjöberg i ”Lady Macbeth från Mzensk”.

Sångarna får verkligen jobba även fysiskt. I en uppsättning där det grällt burleska framhävs så starkt blir inte Katarina ett fullt så gripande offer som hon annars kan vara, men Gitta-Maria Sjöberg gör en stark insats i sin förtvivlade jakt efter kärlek i detta det mest kärlekslösa manssamhälle.

En omtumlande, rolig, fasansfull och på alla sätt lysande operaföreställning.

Lennart Bromander


KULTUR – Tidningen SOCIALPOLITIK Nr 1 – 8 mars 2012

Under foto: Gitta-Maria Sjöberg gör den erotiskt utsvultna Katerina. I en tolkning som fördjupas när smärtan och allvaret når bortom det burleska i öppningsscenen.

Där står hon och tjurar, Katerina (Gitta-Maria Sjöberg), en uttråkad hemmafru. Med pälsen på. …Verket fördjupas också, fånglägret i Sibirien i grandios tristess, nya älskogssvek, sorg, smärta. Härligt!
MW


Zenit –kulturtidningen i väst  - mars 2012 

Lady Macbeth från Mzensk
Dödlig passion till busig musik
Göteborgsoperan 4 feb – 14 april 2012

Under foto: Gitta-Maria Sjöberg som trånande Katarina i Sjostakovits opera Lady Macbeth från Mzensk.

Under foto 2: Gitta-Maria Sjöbergs fysiska utlevelse som den kärlekstörstande Katarina är både rörande och komisk.

Gitta-Maria Sjöberg agerar med så stark intensitet ut sin blinda kärlekshunger att det passerar gränsen till det komiska, särskilt när hon liggandes på diskbänken drömmer våta drömmar om nakna karlar under dusch, Inte lätt att sjunga i alla de ställningarna. Men det går för det mesta galant för denna framgångsrika sopran från Trollhättan.
Om regissören i det som vanligt matnyttiga programmet säger sig hylla skrattet så lockade han i alla fall allt mer fram mitt och fler med det. Så missa inte detta!

Britt Nordberg

No comments:

Post a Comment