Press Dansk/Danish

THE PAGE IS UNDER CONSTRUCTION.                                                               

Update to follow soon!

Artikler

Godt Nytår 2014! 

Nytårsturné med Birthe Kjær, Thomas Eje og Tivoli's Promenadeorkester rundt i DK 4 - 12.e januar. 

SE & HØR - af Marianne Tofte


 Anmeldelser

'Kaddara', CD-indspiln. m. bl.a. Stig Fogh Andersen og Gitta-Maria Sjöberg. 27.12.2013
http://gregersdh.dk/?p=7682

Festival med fantastiske overraskelser
MUSIK. Frederiksværk Musikfestival udmærker sig ved at tilbyde både kunstneriske sværvægtere og mere eksperimenterende musikalske udtryk - med andre ord: "Kammermusik uden grænser"
Det er tilladt at lege
Michael Dabelsteen nævner to eksempler fra årets festival: 
"En fredag havde vi førnøjelsen af at præsentere et ungt klezmerorkester, Mames Babegenush, som jeg spår en glorværdig fremtid. De optrådte sammen med opera-sangerinden Gitta-maria Sjöberg. Klezmer med klarinet, saxofon, akkordeon, trompet, og bas og så opera - det var så taet var ved at løfte sig, og der var ligefrem nogle fra publikum, der dansede." Frederiksværk ugeblad 

Michael Dabelsteen har desuden udtalt i et interview i  DR at "Mames Babegenush sammen med Gitta-Maria Sjöberg er det bedste jeg har oplevet siden festivalen startede for 12 år siden! Skynd jer at engagere dem - for der bliver rift om dem!"

Lady Macbeth fra Mzensk
Göteborg Operaen 2012
Lysende fortolket passionsdrama
”Lady Macbeth fra Mzensk” handler om Katarina, en trät og kärlighedssulten köbmandshustru som for passionens skyld bedrager og myrder sin husbond. Som straffes og sändes til et fangelejr i Sibirien – hvor hun i sin tur også bliver bedraget og tager sit eget liv. En opera som almindeligvis ses som en af 1900-tallets med tilsmudsede. Og hvis nögne sexuelle musik, hvor vold og erotik altid  befinner sig i en uoplöselig  blanding, årsagede af Stalins vrede ved en forestilling i Moskva 1936. En vrede som resulterede i en leder i partiorganet Pravda som helt fordömte Sjostakovitjs musik.
    Et syn på operan som forfulgt den lige til nu.

Vist så kan Göteborgsoperans orkester under Thomas Sanderlings ledelse endnu i dag lyde som en vildt uhämmet  pansardivision, når bläserne nu er placeret på sin egen balkong. Men i Graham Vicks regi, som har forflyttet handlingen til et nutidigt Russland hvor til og med gräderskerne ved dödslejren läser Vgue, gäres alt for at eliminere Stalins stigmatiserende blik. For ”Lady Macbeth fra Mzensk” er jo også et verk som er helt gennemsyret af fölelserne hos en ung komponist der var op over örene forelsket. En opera som i et af dens mest ophidsede öjeblik lader Katarina sige til sin medskyldige Sergej: ”Kys mig så at läberne smärter, at blodet haster til hovedet og at ikonerne falder ned fra sine skab!”
     Graham Vick og hans team virker definitivt väre smittet af dnne amoraliskt passionerede tone år de nu byder på en forestilling som med forblöffende opfinningsrigdom udnytter en store scenes alle tekniske muligheder.
     Og som er så virtuost kommunicerende at man under lange stunder knap nok tänker på at det er en opera. En kunst som länge har gjort Vick til en af verdens mest eftertragtede opera-instruktörer

Gitta-Maria Sjöbergs Katarina har også en lethed og en legefuldhed i sit spil som udfordrer rollen på en ny måde. Hun er en ”player” som byder op Pär Lindskogs Sergej, Mats Almgrens Boris (svigerfaderen) og alle de övrige til en lystig dans. Og som forvandler kökkenets luksoriöse hvidevarer til udmärkede steder att bolle rundt på – indtil mälken bogstaveligt löber ud af det vältede köleskab. En lysende rollefortolkning på tvärs imod al overenstemmende rosendrömmeri.  Ikke mindst i den uforglemmelige scene da Katarina först lagt sin döde mand i bagaget i hans skinnende hvide Volvo C70. Og derefter byder Sergej op på bilens tag – for at der endnu engang älske med ham og udtale denne så märkeligt vibrerende frase: ”Nu er du min mand”.
Sagt af en galt passioneret kvinde hvis tragiske skäbne i finalen väkker måske operahistoriens värste hånlatter – fra nutiden som ikke längere er specielt totalitärt, men som hellere beskytter sin egen indre tomhed end tör at elske.
Martin Nyström, Dagens Nyteter 6. februar 2012

JENUFA - MALMØ OPERA 2011

Janáceks Jenufa på Malmø Opera æder sjæle op
”Ganske vulkansk er sopranen Gitta-Maria Sjöberg som Buryjovka, hele tiden med uanede ressourcer og hele tiden i færd med at blive ædt itu indefra af sit både bestialske og angergivne sind.”
Peter Johannes Erichsen, Weekendavisen

Gitta-Maria Sjöberg er intens som stedmoren
”Gitta-Maria Sjöberg har vi i København tidligere oplevet som Jenufa. Hun springer ud i plejemoderens parti – quasi operaens hovedrolle – og yder en intens præstation med fatal ulykke i stemmen. Sidste akt er i høj grad hendes, og hun var intens ved premieren lørdag.”
Thomas Michelsen, Politiken  21 nov. 2011

Lidenskaber på en muddermark
”Og uanset at Jenufas plejemor gør grufulde ting i forsøget på at redde Jenufa for skammen, er det svært ikke have sympati for hende, sådan som Gitta-Maria Sjöberg skildrer hende.  Udtryktskraften er i top. Her er virkelig noget på spil, det brænder, det gør ondt, og det er samtidig gribende – og så er hun samtidig en fremragende skuespiller. ”
Jakob Wivel, Børsen 24 nov. 2011
Et stort skridt for Malmø Opera
"Klokkersken, Gitta-Maria Sjöberg, der har set og lidt al verdens djævelskab, men alligevel kæmper imod og drives til det yderste af grusomheder i forsøgene på at skabe en anstændig fremtid for sin steddatter. Det er absolut en af de mest fuldendte rolletolkninger jeg har set på en opera scene. Og musikalsk i højeste klasse. "
Lars-Erik Larsson, Skånskan November 21


Længe ventede opera endelig i Malmø
Matti Eden var ved premieren og frydes ikke mindst over Gitta-Maria Sjöberg dynamiske fortolkning af rollen som stedmor
"Operaens virkelige hovedperson, klokkersken Buryjovka i Gitta-Maria Sjöberg dynamiske fortolkning. Sjöberg som lavede Jenufarollen i København, giver nu stedmoderns selvransagelse efter barnemordet en stærk, fornembar stemme. "
Matti Edén, Kvällsposten 21. November


Gribende kvinde-drama

"Gysende Malmö Operan laver en storarted opsætning af Jenufa, stärkt rørende, men uden sentimentalitet. Gitta-Maria Sjöberg og Erika Sunnegårdh stråler i de centrale roller.Kostelnicka er en rigtig glansrolle for Gitta-Maria Sjöberg, et laddet spring fra titelrollen i Jenufa, som hun tidligere har gjort. Hendes udvikling i anden akt er gysende."

Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet 27. NovemberAlt for familien. Brilliante soloindsatser i stærkt hædersdrama
"Et selvlysende solistensemble."
Hvordan Gitta-Maria Sjöberg Kostelnicka og Erika Sunnegårdhs Jenufa mødes og ligesom skifter plads med hinanden I det der er opsætningens absolute  nulpunkt. Efter mordet, sidder de sammen på det nögne trægulv, slået, det eneste instrument, en pulserende pauke. Herfra rejser de sig til hver sin stærke og konsekvente rolle- fortolkning, Sjöberg i ekspressivt henslukkende forfald.
Sara Norling, Dagens Nyheder 21. November

Mørkt drama lyser på scenen
"Læg til komponistnavnet Leos Janacek og verdens førende solister som Gitta-Maria Sjöberg og Erika Sunnegårdh, og ikke mindst den internationalt meriterede irske instruktør Orpha Phelan, findes der al mulig grund til at trodse en eventuel skepsis."

"Især Sjöberg imponerer på scenen. Med sin dramatiske og vokale kraft skänker hun sin plagede rolle-karakter en dybde, der rører."
Martin Lagerholm, Ystad Allehanda 23. November 
Opera Master men tomme fraser
"Det er kronen på værket, Gitta-Maria Sjöberg i sort, med autoritens stillet i både stemme og ansigtsudtryk."
Carlhåkan Larsen, Sydsvenskan 21. November

RUSALKA - DEN KONGELIGE OPERA 2008

Grummere end eventyret

"Gitta-Maria Sjöberg hentede sin ventede succes i titelrollen med mørk, vibrerende sopranrøst og gennemarbejdet spil... " Læs hele anmeldelsen
Michael Garnæs - Kristeligt Dagblad den 5. marts 2008

Hvad skovsøen gemte

Det Kgl.s opførelse af Dvoraks ’Rusalka’ giver sved på panden, kløjs 2. akten, men lever på en herligt syngende Gitta-Maria Sjöberg og en karismatisk Susanne Resmark.

"Vi har ikke set operaen før herhjemme, sært nok. Den rummer en masse klingende musik, lige til at gå til, og ikke mange kan være gået glip af Rusalkas kønne sang i es-mol til månen fra 1. akt, et paradenummer for alle sopraner. Gitta Maria Sjöberg synger det fra toppen af en tremetervippe, så vi sidder med livet i hænderne, mens månen over hende nikker venligt beskyttende til hende." - Læs hele anmeldelsen
Gregers Dirckinck-Holmfeld