Press - Svensk/Swedish


THE PAGE IS UNDER CONSTRUCTION.                                                               

Update to follow soon!

SE: TV-inspelning i Sågtäkten!
http://helahalsingland.se/nojekultur/1.6566093-tv-inspelning-pagar-i-sagtakten

I Sågtäktens bygdegård spelas den här veckan in en alldeles speciell skiva med nya tonsättningar av Gustaf Frödings dikter.

Skivan, med musik av den danske tonsättaren Matti Borg, kommer att släppas i samband med den stora Nordisk Sång-festivalen i Strömsbruk nästa sommar.


Succéinhopp på operan i Hannover


Opera: med kort varsel har Gitta-Maria Sjöberg hoppat in och gör huvudrollen i Lady   Macbeth från Mzensk på operan i Hannover.
Den västsvenska världs-sopranen imponerar både på publik och recensenter.
– Jag har fått fina recensioner, såväl för min röst som mitt spel, ”en fantastisk tolkning”. Dessutom får jag också beröm för mitt ryska uttal, rapporterar Gitta-Maria Sjöberg per telefon och läser högt ur de tyska tidningarna.
Under vIntern och våren gjorde världssopranen Gitta-Maria Sjöberg huvudrollen Katarina Ismajlova i Dmitrij Sjostakovitjs opera Lady Macbeth från Mzensk på Göteborgsoperan
Operan spelas nu i Hannover och för ett par veckor sedan insjuknade huvudrollinnehavaren Kelly God. Gitta-Maria Sjöberg, som är anställd som solist vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn, befann sig på turné med en kammaruppsättning av Carmen.
– Det blev lite panik, vi är inte så många som kan rollen. Jag är glad för att jag fick ledigt.
Regissör i Hannover är Frank Hilbrich.
– Det här är en helt annan slags uppsättning jämfört med den i Göteborg. Men musiken är densamma och trots att det var sju månader sedan rollen var aktuell för mig har det gått bra. Jag hann bara med en repetition före första föreställningen – man får vara lite cool när man hoppar in så här.
GItta-Maria Sjöberg vikarierar fram till den 24/11. Dagen därpå startar hennes julkonsert-turné. Hon hinner med 22 konserter runt om i Danmark före jul.
– Under Trettondagshelgen kommer jag till Göteborg och jag ser verkligen fram emot de två
konserterna “Nyår i Wien” med Göteborgs symfoniker.
Den 20 januari nästa år firas Gitta-Maria Sjöbergs 25-årsjubileum på Den Kongelige Opera i Köpenhamn på Store Scen.
”Gitta-Maria Sjöberg är mycket övertygande som Katerina Ismajlova”
skrev GP:s recensent Magnus Haglund efter premiären av Lady Macbeth från Mzensk i Göteborg i februari.
– Det känns stort. Ett blandat program med många överrask- ningar utlovas.
Eleonor Ekström-Frisk – GöteborgsPosten 13. November 2012

________________________________________________


Intervju i tidskriften OPERA
-  no. 2 - 2013
I vårnumret av OPERA möter ni den svenska sopranen Gitta-Maria Sjöberg, som har varit verksam på Köpenhamnsoperan i 25 år. Hon anser att operakonsten måste våga problematisera – på scen ska man få göra allt! ________________________________________________
Fullträ! av Malmö Opera
Det produceras mängder av operadvd:er från scener runt om i världen.
Sverige ligger som vanligt litet efter, men nu går Malmö Opera i spetsen
och skickar för första gången ut en dvdinspelning från en av sina uppsättningar.
Det har blivit en veritabel fullträff. Den irländska regissören Orpha Phelans uppsättning av Leos Janàceks mästerverk Jenufa från hösten 2011 är omskakande stark och tät både sceniskt och
musikaliskt (Arthaus/Naxos). Jag har sett samtliga operauppsättningar på Malmö Opera de senaste 35 åren, och jag undrar om det här inte är den allra bästa av dem. Det går utmärkt fram även i dvd-versionen, där även Leslie Travers svidande vackra scenbild ges hygglig rättvisa. Närbilderna gynnar särskilt Gitta-Maria Sjöbergs intensiva och psykologiskt
komplexa tolkning av rollen som Jenufas styvmor, hon som i omtanke om Jenufas rykte och framtid mördar hennes oäkta barn. Erika Sunnegårdh i titelrollen har en sopran som brinner, och även tenorerna Daniel Frank och Joachim Bäckström gör starka insatser. Den här
Jenufa-dvd:n är inte bara en angelägenhet som souvenir ”för dem som var där” utan håller hög internationell klass.    
Lennart Bromander, Aftonbladet 3 januari, 2013

Leoš Janáček: Jenůfa
Skivor. Jag missade Malmö operas uppsättning av ”Jenůfa” när den spelades
2011.  Den hyllades av många som en av årets främsta svenska operaföreställningar. Vilken tur att det fanns möjlighet att dokumentera den för eftervärlden på dvd.
För vilket tätt drama regissören Orpha Phelan gjorde av Janáčeks opera. Spelet mellan Erika Sunnegårdh i titelrollen och Gitta-Maria Sjöberg som hennes styvmor är fantastiskt laddat. Och vokalt slår det gnistor om deras scener.
Sedan är det skönt att se hur arvet efter Elisabeth Söderström förvaltas på svensk mark. Hon var sin tids stora Janáček-tolkare och Jenůfa en av hennes paradroller.    

Henrik Halvarson, Helsingborgs Dagblad 6. februari 2013


SVENSKA KRITIKER - ”LADY MACBETH FRÅN MZENSK”  
SE DEN FINA KRITIKEN FRÅN DN LÄNGRE NER - OCH MERA


BORÅS TIDNING – 6 februari 2012

Opera som slår ut det mesta

Under foto: Operan Lady Macbeth från Mensk handlar om en kärlekstörstande och lidande kvinna. Resultatet bliver en helhetsupplevelse  av sällan skådat slag.

Bland sångarna utmärker sig Gitta-Maria Sjöberg i huvudrollen som hon genomför med imponerande styrka samtidigt som de djupare klangerna i hennes röst genomlyser rollfigurens hela tragik.

Det blir en helhetsupplevelse av sällan skådat slag där man ena stunden drabbas av det uttrycksfullt komplexa i musiken, för att strax bli imponerad av scenbilder i rörelse eller med annat raffinemang utöver det vanliga.
   Göteborgsoperan med det aktuella teamet har lyckats göra en föreställning som överträffar det mesta som tidigare skådats på denna scen.

Helen Axelsson


HALLANDSPOSTEN – 10 februari 2012

Stark insats av Gitta-Maria Sjöberg

Nyrikedom i dagens Ryssland
Göteborgsoperan gör ”Lady Macbeth från Mzensk” i nutid

Köpenhamnsbaserade Gitta-Maria Sjöberg hörs alltför sällan på denna sida om sundet och hennes gästspel är därför särskilt välkommet. Hon framställer Katerina Ismajlova som en tämligen vulgär kvinna med hög bimbofaktor där nyrikedomens smaklöshet poängteras, något som lyfts fram redan i inledningsscenen där hon sitter i köket iklädd en dyr päls.

Sin insats gör hon med skärpa och har till sitt förfogande en flexibel lyrisk-dramatisk sopran.

Sven AnderssonSR Radio Sjuhärad  - 8 februari 2012
Som Katerina upplever vi sopranen från Trollhättan med sin bas på operan i Köpenhamn Gitta-Maria Sjöberg. Hon står för en helgjuten tolkning av denna så komplicerade roll. Hennes röst sitter perfekt i alla nyanser och jag kan bara beundra hennes kunnande. Jag önskar och hoppas att det bliver fler roller för henne i Göteborg.

--Jag kan bara gratulera Göteborgsoperan till en magnifik uppsättning. Storslaget är i underkant!

Thorvald Pellby Petterson
Radio Sjuhärad


BOHUSLÄNNINGEN – 5 februari 2012

Under foto: I en reklamdröm -  eller mardröm – av rosor och de senaste inneprylarna växer den känslomässiga frustrationen till en katastrof, Gitta-Maria Sjöbergs Katerina går mot obönhörlig katastrof.

Genialiskt genomförd Lady Macbeth
Låt mig säga det först som sist:  Det är en helt fantastisk iscensättning. Vid datorn några timmar efter ridåfall är jag fortfarande skakad.

Gitta-Maria Sjöberg – från Sjuntorp och för första gången gäst på operan i Göteborg - ger i tuff elegans och kortklippt hår, med sensuellt kråmande avlöst av närmast manhaftiga rörelser, frustrationen och längtan en särskild sprängkraft. Det är som om hon inte själv riktigt förstår vad som händer och vilka krafter som döljer sig i hennes längtan och sömnlöshet. Så bliver morden logiska och närmast oundvikliga. Det är just där det outhärdliga ligger.

Marita Adamsson


GT/ Expressen - 5 februari 2012

Under foto: Ladyn. Gitta-Maria Sjöberg i titelrollen som Katerina Ismailova i Lady Macbeth från Mzensk.  Foto: MATS BÄCKER

Tomheten triumferar

I denna krets av hopplösa tomma män återfinns en lika tom Katerina Gitta-Maria Sjöberg som gör rollen för första gången men absout inte sista. Hon är en av våra finaste spinto-sopraner och den längtan hon uttrycker i sång är intressantare än det vi ser: att ha sex på den vita Volvon.

Gunilla Brodrej


SR Kulturnytt 6 februari 2012

Grotesk och sorglig Sjostakovitj i Göteborg
Det finns inget moraliserande hos Sjostakovitj och Gitta-Maria Sjöberg som Katerina gör alla handlingar som en naturlig följd av de tidigare. Sjöbergs röst kan ibland tunnas av, men uttrycksfullheten är altid oerhört stor kärnfull .

Per Feltzin

----------------

Tidningen Kulturen – 8 februari 2012

Lady Macbeth från Göteborg – Sjostakovitj på Göteborgsoperan

Gitta-Maria Sjöberg uttrycker och gestaltar på ett innerligt sätt ledan och kärlekstörsten hos huvudpersonen, särskilt i de högre registren Pär Lindskog kåte dräng har även röstmässigt de rätta kvaliteterna. Hans tenor matchar fullt ut Gitta-Maria Sjöbergs sopran.

Ulf StenbergAftonbladet – 8 februari 2012

Så ryssligt bra

Under foto: Pär lindskog och Gitta-Maria Sjöberg i ”Lady Macbeth från Mzensk”.

Sångarna får verkligen jobba även fysiskt. I en uppsättning där det grällt burleska framhävs så starkt blir inte Katarina ett fullt så gripande offer som hon annars kan vara, men Gitta-Maria Sjöberg gör en stark insats i sin förtvivlade jakt efter kärlek i detta det mest kärlekslösa manssamhälle.

En omtumlande, rolig, fasansfull och på alla sätt lysande operaföreställning.

Lennart Bromander


KULTUR – Tidningen SOCIALPOLITIK Nr 1 – 8 mars 2012

Under foto: Gitta-Maria Sjöberg gör den erotiskt utsvultna Katerina. I en tolkning som fördjupas när smärtan och allvaret når bortom det burleska i öppningsscenen.

Där står hon och tjurar, Katerina (Gitta-Maria Sjöberg), en uttråkad hemmafru. Med pälsen på. …Verket fördjupas också, fånglägret i Sibirien i grandios tristess, nya älskogssvek, sorg, smärta. Härligt!
MW


Zenit –kulturtidningen i väst  - mars 2012 

Lady Macbeth från Mzensk
Dödlig passion till busig musik
Göteborgsoperan 4 feb – 14 april 2012

Under foto: Gitta-Maria Sjöberg som trånande Katarina i Sjostakovits opera Lady Macbeth från Mzensk.

Under foto 2: Gitta-Maria Sjöbergs fysiska utlevelse som den kärlekstörstande Katarina är både rörande och komisk.

Gitta-Maria Sjöberg agerar med så stark intensitet ut sin blinda kärlekshunger att det passerar gränsen till det komiska, särskilt när hon liggandes på diskbänken drömmer våta drömmar om nakna karlar under dusch, Inte lätt att sjunga i alla de ställningarna. Men det går för det mesta galant för denna framgångsrika sopran från Trollhättan.
Om regissören i det som vanligt matnyttiga programmet säger sig hylla skrattet så lockade han i alla fall allt mer fram mitt och fler med det. Så missa inte detta!

Britt Nordberg

SJUNTORPS STJÄRNA


INTERVJU I GÖTEBORGS POSTEN 25. MARS 2012 


http://www.gp.se/kulturnoje/1.896832-gitta-maria-ar-sjuntorps-stjarna


RECENSIONER
Lady Macbeth från Mzensk
GöteborgsOperan 2012

Lysande gestaltat passionsdrama

"Lady Macbeth från Mzensk" handlar om Katarina, en utled och kärlekshungrande köpmanshustru som för passionens skull bedrar och mörear sin makel Som straffas och sänds till ett fångläger i Sibirien - där hon i sin tur även hon blir bedragen och tar sitt eget liv. En opera som vanligen ses som en av 1900-taolets mest svärtade. Och vars naket sexuella musik, där våld och erotik alltid befinner sig i en oupplöslig förblandning, orsade Stalins vrede vid en föreställning i Moskva 1936. En vrede som resulterade i en ledare i partiorganet Pravda som helt fördö9mde Sjostakovitjs musik.
  En blick på operan som förföljt den ända tills nu.

Visst kan Göteborgsoperans orkester under Thomas Sanderlings ledning än i dag loåta som en vilt akenande pansardivision, när brasset nu placerats på en egen läktare. Men i Graham Vicks iscensättnig, som förflyttat handlingen till ett nutida Ryssland där till och med gråterskorna på likvakan läser Vogue, görs allt för att eliminera Stalins stigmatiserande blivck. För "Lady Macbeth från Mzensk" är ju också ett verk som är helt genomsyrad av känslorna hos en ung tonsättare som var upp över öronen förälskad. En opera som i ett av dess mest upphetsade ögonblick låter Katarina säga till sin medbrottsling Sergej: "Kyss mig så att läpparna värker, så att blo9det rusa åt huvudet och så att iionerna faller ned från sina skåp!"
  Graham Vick och hans team verkar definitivt ha smittats av denna amoraliskt passionerade ton när de nu bjuder på en föreställning som med förbluffande uppfinningsrikedom utnyttjar den stora scenens alla tekniska möjligheter.
  Och som är så virtuost kommunicerande att man under långa stunder knappt tänker på att det är en opera. En konst som länge gjort Vick till en av världens mest eftertraktade operaregissörer.

 Gitta-Maria Sjöbergs Katarina har också en lätthet och en lekfullhet i sitt spel som utmanar rollen på ett nytt sätt. Hon är en "player" som bjudfer upp Pär Lindskogs Sergej, Mats Almgrens Boris (svärfadern) och alla de övriga till en lustiger dans. Och som förvandlar kökets lyxiga vitvaror till utmärkta ställen att knulla runt på - tiols mjölken formligen skvätter ur det kullvälta kylskåpet. En lysande gestaltning på tvären mot all konformistiskt rosendrömmeri. Inte minst i den oförglömliga scenen då Katarina först lagt sin döde make i bakluckan på hans skinande vita Vovlo C70. Och sedan bjuder upp Sergej på bilens tak - för att där ännu en gång älska med honom och uttala den här så sällsamt vibrerande frasen: "Nu är du min man".
  Sagt av en galet passionerad kvinna vars tragiska öde i finalen väcker kanske operahistoriens värsta hånskratt - från det nutida tidevarv, som inte längre är särskilt totalitärt, men som hellre skyddar sin egen inre tomhet än vågar att älska."
Martin Nyström - Dagens Nyheter 6. februar 2012

 

Jenufa - Malmö Opera 2011
Ett stort steg för Malmö Opera
Klockerskan, Gitta-Maria Sjöberg, som sett och utsatts för all världens jävligheter men ändå kämpar emot och drivs till det yttersta av illdåd i försöken att skapa en dräglig framtid för sin fosterdotter. Det är absolut en av de mest fullödiga gestaltningar jag har sett på en operascen. Och musikaliskt i den högsta klassen.” 
Lars-Erik Larsson, Skånskan 21 nov. 2011

Efterlängtad opera äntligen i Malmö
Matti Edén var på premiären och fröjdas inte minst över Gitta-Maria Sjöbergs dynamiska gestaltning i rollen som styvmodern 
”Operans verkliga huvudroll, klockerskan Buryjovka i Gitta-Maria Sjöbergs dynamiska gestaltning. Sjöberg  som gjorde Jenufarollen i Köpenhamn, ger nu styvmoderns självrannsakan efter barnamordet en stark och kännbar röst. ” 
Matti Edén, Kvällsposten 21 nov. 2011
 

Gripande kvinnodrama
"... Gastkramande Malmöoperan gör en storartad uppsättning av Jenufa, starkt berörande men utan sentimentalitet. Gitta-Maria Sjöberg och Erika Sunnegårdh glänser i de centrala rollrerna.

Kostelnicka är en riktig glansroll för Gitta-Maria Sjöberg, ett laddat kliv från titelrollen Jenufa som hon tidigare gjort. Hennes utveckling i andra akten är gastkramande... "
Bo Löfvendahl, Svenska Dagbladet 27 nov. 2011


Allt för familjen. Lysande soloinsatser i starkt hedersdrama
”... En självlysande solistensemble.”
" ...Hur Gitta-Maria Sjöbergs Kostelnicka och Erika Sunnegårdhs Jenufa möts och liksom byter plats med varandra i det som är uppsättningens asoluta nollpunkt. Efter mordet sitter de tillsammans på det nakna trägolvet, slagna, det enda instrument en dunkande puka. Härifrån reser de sig till var sin stark och konsekvent rolltolkning, Sjöberg i expressivt slocknande förfall"
Sara Norling, Dagens Nyheter 21 nov. 2011

Mörkt drama lyser på scen
Lägger man till kompositörsnamnet Leos Janácek och ledande världssolister som Gitta-Maria Sjöberg och Erika Sunnegårdh, och inte minst den internationellt meriterade irländska  regissören Orpha Phelan, finns det all anledning  att trotsa all eventuell skepsis.” 

" ... Särskilt Sjöberg
imponerar på scen. Med sin dramatiska och vokala kraft skänker hon sin marterade rollfigur ett djup som berör. "
Martin Lagerholm, Ystad Allehanda 23 nov. 2011

Operamästare utan floskler
”... och som krona på verket, Gitta-Maria Sjöberg i svart, med auktorittens bett i både stämma och mimik.”
CarlHåkan Larsén, Sydsvenskan 21 nov. 2011

Kvinnokraft
” En teater som kan presentera Erica Sunnegårdh, Gitta-Maria Sjöberg och Ingrid Tobiasson i rollerna som Jenufa, Kostelnicka och farmor Buryja är en världsscen."
Lars Sjöberg, Expressen 21 nov. 2011